Grötbröd med morötter

Igår provade jag ett nytt brödrecept som fick toppbetyg av både Antonia, Mia och Paulina som fick provsmaka. Egentligen är det ett formbröd men jag gjorde små bullar istället. Det blev lite kladdigare men gudomligt gott!
 
Ingredienser:
1,5 dl fiberhavregryn
4,5 dl vatten
1dl grahamsmjöl
1msk olja
1msk salt
50g jäst
ca 2 finrivna morötter
2dl vatten (37grader)
ca 1l vetemjöl
 
ev. linfrö eller solrosfrö
ev. russin
 
Koka vatten och fiberhavregryn i några minuter tills det blir en gröt. Blanda i gramhamsmjölet och låt svalna. Riv sedan morötterna. Smula jästen i en bunke och lös upp i det fingervarma vattnet (2dl). Tillsätt sedan olja, salt och grötblandningen. Knåda degen och tillsätt vetemjöl tills degen känns smidig. 
Låt jäsa i ca 40min. Baka ut bröden och låt jäsa ytterligare i 20min. Pensla med vatten och in i ugnen på 250grader i ca 10min. (Om du istället gör formbröd ska de endast jästa 1 gång i brödformarna, 40min. Ugnen ska vara på 225 grader och bröden ska gräddas ca. 20min)

Kommentera här: