5 Läs mer >>
En av de kurser jag sett mest framemot här är Negotiation Skills. Jag ska ha min första lektion idag men har redan hunnit öva mig i att praktisera förhandlingsteknik när jag köpte kurslitteraturen. Böckerna här är riktigt dyra och det billigaste jag kunde hitta boken för begagnad var 100 dollar. Sen fick jag höra att Sanna hade köpt sin för 80 dollar så jag tänkte att det i alla fall kunde vara värt ett försök och förhandla med någon som redan läst kursen. Nu så här i efterhand känns mina utsikter ljusa för att klara av kursen och jag tror pappa har rätt i att det kommer vara mindre kul att förhandla med mig vid middagsbordet när jag kommer hem...  
 

Förhandlingsteknik

0 Läs mer >>
Idag var både jag och Sofie lediga så vi tog bussen in till stan och njöt av det härliga vädret. Idag var det nog över 22 grader varmt och man måste ändå ta hänsyn till att det fortfarande är vinter. Under förmiddagen promenerade vi runt och tittade på lite olika områden som Sofie har bott i tidigare och vid lunchtid mötte vi upp Sanna och Gaia.  Cafét som vi åt lunch på låg precis bredvid det berömde glasscafét Messina som jag skrivit om tidigare. Det gick inte att låta bli, det blev glass till efterrätt. Jag åt caramel & seasalt with white chocolate chips. Dreggel. Sjukt gott.  

Messina

0 Läs mer >>
Dagen efter julfesten så fick vi lite sightseeing i Canberra. Det är nog en av de märkligaste städer jag har besökt. Inga australienare rekommenderade oss att åka dit och jag har inte hört många goda ord om staden. Alla på festen intygade att de absolut inte bodde där utan bara var på besök. Jag trodde att det mest var en grej men det fanns verkligen inte mycket att göra där. Vi tog en sightseeing-tur med bil i en timme och det räckte faktiskt. 
 
Canberra är den ända staden i Australien som är helt planerad. Den byggdes för att bli huvudstad när man inte kunde bestämma mellan Melbourne och Sydney. Därför är det mest människor som arbetar för regeringen som bor där och turistattraktionerna är Parlamentshusen och ett minnesmärke från kriget. Allting var väldigt stort, fyrkantigt och utspritt. Det var intressant att se det men jag tror inte det blir någon mer vistelse till Canberra, i alla fall inte för att turista. 
 

Canberra

0 Läs mer >>
Jag kände mig som att jag var 16 år gammal och skulle börja första gymnasiet igen när jag vaknade imorse. Jag var lite nervös, hade ingen aning om vart jag skulle gå eller vad jag hade att vänta mig. Med ett nytt kollegieblock i handen och nyvässade pennor letade jag mig fram till föreläsningssalen där min tyskalektion skulle vara. Utanför stod en tjej som såg minst lika förvirrad ut som mig så jag frågade om hon också var ny, och sen hade jag fått en vän.
 
Tjejen hette Maja och kom från Polen och var också utbytesstudent. Vi var de enda utbytesstudenterna så det var skönt att ha varandra. Tyskalektionen var jättebra och på en lagom nivå. Jag har nog lärt mig det mesta förut men eftersom jag har glömt all grammatik kommer jag att få plugga rätt mycket i början men antagligen få det lättare på slutet. Det blir också lite rörigt med engelska-tyska-svenska i en enda blandning. Vissa tyska ord kunde jag på svenska men inte på engelska och är det egentligen någon som kommer ihåg vad direkt objekt, ackusativ, dativ osv. är?
 
Efter skolan så mötte jag upp Oda och tog en kaffe på ett mysigt café som heter 22 grams. Australien kan verkligen det här med gott kaffe. Det enda jag saknar ibland är filterkaffe men det är inte helt fel med en long black eller flat white istället...

Första skoldagen

2 Läs mer >>
Varför firar man egentligen bara jul en gång om året när man faktiskt kan fira det två? Julfirande i juli kan vara en av de bästa traditionerna jag hört om, och vilken fantastisk julfest det blev! Det var så mycket mat, vin och trevliga människor så jag ville aldrig att kvällen skulle ta slut. Det gjorde den nästan inte heller. 
 
Efter tre timmars biltur till Canberra möttes vi av ett julpyntat hem och ljuvlig matdoft. Jag åt allt från grismage till ugnsrostade rotfrukter, skinka och julpudding. Allt var sååå gott. Efter maten kom "creepy santa" och så blev det paketutdelning. Man fick ta ett nytt paket eller sno någon annans. Jag och Sofie hade köpt svenskt godis på IKEA men vårt hembakade julgodis gjorde nog större succé. Allt som allt en helt fantastisk julafton! 
 

Julfirande i Canberra

1 Läs mer >>
Igår bokade jag och Sofie flygbiljetter till Singapore över springbreak. Flera av våra vänner från Uppsala är där på utbyte så det är perfekt att passa på att utforska det landet samtidigt som man får träffa saknade vänner. Vi har även bokat upp oss på en Surfhelg i september så nu börjar reselivet på riktigt. Jag vågar inte komma hem utan att kunna surfa så tänkte att det är lika bra att börja lära sig så fort som möjligt! 
 
Nu ska jag packa min nya australienska weekendbag och åka till Canberra med Sofie och Matt för julmiddag. När vi var uppe i Blue Mountains tog jag den här bilden på ett hotell. Det firas visst jul lite varstans här i juli, så god jul gott folk!

Reselivet

0 Läs mer >>
Idag myser jag med Oda och Erling på ett café i Coogee. Jag har nyligen införskaffat mig ett par havaianas-flip-flops, ett steg närmare min nya surfstil. Ikväll ska jag och Sofie på Welcome-barbecue som vårt boende anordnar. Sa ju att man äter bbq hela tiden. Det ska i alla fall bli trevligt att träffa de andra som bor där och gratis mat är alltid gott!
 Coogee

1 Läs mer >>
Idag har vi haft vår första riktiga introduktionsdag i skolan med en föreläsning för utbytesstudenter om allmäna saker som är bra att veta. Vi är 1140st utbytesstudenter i år så jag tror nog inte att jag kommer att lära känna alla. I vilket fall var föreläsningen både underhållande och intressant med aborigin-dans/sång-uppvisning, tal och viktig information. Sen var det gratis barbeque. Det är barbeque hela tiden här. Välkomst-barbeque, orientation-barbeque, international-barbeque, free-barbeque, etc. Jag gillar barbeque så det passar mig fint. 
 
På eftermiddagen klippte jag håret. Jag fick sitta i en massagestol och det kostade 300kr. Jag njöt varje sekund och var nära att be frisören klippa ännu kortare bara för att få sitta kvar längre. Jag är glad att jag stod emot såhär i efterhand för det blev ganska kort ändå. På kvällen besökte jag Oda och Erling i deras nya lägenhet och drack vin med massa andra norska människor. Så himla mysig lägenhet och jag blir så glad av att höra norska runtomkring mig, passade på att öva mig på att prata lite också. Kanske kan förbättra både norska och engelska när jag är här... 
 
Glada utbytesstudenter på "första" dagen i skolan. 
 

Introduktionsdag

2 Läs mer >>
En australiensk vän som heter Matt har bjudit med mig och Sofie till Canberra i helgen för att fira jul. Det är en tradition han har tillsammans med sina vänner, att fira jul i juli eftersom det är vinter här. Jag älskar jul så jag tyckte det lät som en perfekt anledning för att åka till Australiens huvudstad. Jag erbjöd genast att jag och Sofie kunde baka svenskt julgodis och ta med. Lättare sagt än gjort... 
 
Efter två turer till olika matbutiker fick vi något sånär ihop ingredienserna så idag har vi stått i köket hela kvällen. Resultatet blev förvånansvärt nog fantastiskt. Det var till och med så gott så att vi var tvugna att provsmaka många gånger för att verkligen kunna konstatera att det är den mest perfekta julkolan och knäcken som någonsin har tillverkats. Så nu sitter jag i mitt rum med tända ljus, magen full av julkola och en härlig känsla av julstämning. 
 
 

Julförberedelser

0 Läs mer >>
Idag har jag, Tess och Sofie varit på en heldagsutflykt till Blue Mountains som ligger strax utanför Sydney. Det är ett vackert bergområde och nationalpark. Anledningen till att det kallas just Blue" är för att avdunstningen från alla Eucalyptusträd runtomkring ger bergen en blåaktig färg. Tågresan dit tog två timmar men det var inte särskilt dyrt och en vacker utsikt under vägs. Naturen uppe i Bergen förändras mer utefter årstiderna än stadsmiljön så jag vill verkligen åka tillbaka fler gånger. 
 
Vi åkte till en av de största städerna i området, Katoomba, som var fyllt med små mysiga butiker och caféer. Vi hade tur med vädret eftersom det var milt och soligt hela dagen, det kan nämligen bli ganska kallt uppe i bergen. På förmiddagen gick vi "boardwalk" i skogen samt besökte några av alla fantastiska utsiktsplaster. Sen hittade vi ett helt underbart Café med riktig fjällstugekänsla och väldigt god mat. Vi satt där och njöt av den härliga atmosfären innan det blev dags att strosa tillbaka till tågstationen och åka hem. Lite shopping hann vi också med så det blev verkligen en perfekt utflyktsdag. Nu är jag är helt mör i kroppen av allt promenerande och frisk luft, det märks att jag inte har cyklat runt i Uppsala på ett tag... 
 
 

Blue Mountains

0 Läs mer >>
Nu har jag äntligen genomfört min första riktiga turist-dag här i Sydney. Jag, Sofie och Tess tog färjan över till Manly Beach som är en av Sydneys mest kända stränder. Vi strosade längst stranden och drack varm choklad innan vi tog färjan tillbaka. Det var så otroligt vackert att se stadssiluetten och Operahuset på natten med alla ljusen.
 
Klockan är snart tio här och vi ska strax gå och lägga oss. Imorgon är nämligen sista heldagen som Tess är här och vi tänkte gå upp riktigt tidigt och åka till Blue Mountains. Jag får berätta mer om det imorgon för snart somnar jag vid tangentbordet. Godnatt!
 

Manly Beach

1 Läs mer >>
Idag har vi firat Tess födelsedag och det har verkligen varit en fantastisk dag från början till slut. Imorse åt vi frukost på ett helt underbart ställe som hette The boat house och låg i Balmoral, norra Sydney. Efter det firade vi Tess hemma hos oss med frukttårta innan vi mötte upp alla andra igen på The Bucketlist i Bondi. Det har varit en sån där dag som man aldrig vill att ska ta slut. Det bästa är att den inte kommer att ta slut, inte på 365 dagar. Mitt liv i Sydney har bara börjat och jag älskar det redan. Grattis på födelsedagen världens bästa Tess!

Happy Birthday Tess!