1 Läs mer >>
Igår firade jag, Sofie och Matt att det var lill-lördag med burritos och sangria. Idag har jag skrivit ännu en exam utan att plugga inför den, det gick riktigt bra. Två ämnen av fyra är nu helt avslutade och idag är jag helt ledig. Snart ska jag möta upp Oda och Sofie och åka till stranden. Där tänkte jag ligga hela dagen och steka. 
 

Lill-lördag

2 Läs mer >>
Sedan år 1997 så anordnas Sculptures by the Sea varje år här i Sydney. Det är olika konstnärer som ställer ut sina konstverk längs kustpromenaden från Tamarama till Bondi och idén bakom eventet är att göra konst tillgängligt och gratis för allmänheten.
 
För att slippa den värsta trängseln passade jag och Sofie på att gå promenaden efter frukost på en vardag. Det var jättefint väder och en perfekt dag för att titta på konsten. Jag tyckte om flera av skulpturerna men mina favoriter var nog "Wine sign", "Bilen med kängururna" och "Drottningstolen". När vi kom fram till Bondi avslutade vi med en kaffe i solen innan jag behövde åka tillbaka till skolan igen för dagens enda lektion. Alltså livet här är så härligt! 
 

Sculptures by the sea

1 Läs mer >>
Jag och Sofie är kändisar nu, det är bäst att vi aktar oss för alla paparazzis som väntar utanför där vi bor. 
 

Kändisar

1 Läs mer >>

Weekend Snapshots

1 Läs mer >>
Jag hittade den här listan på: http://www.scandikitchen.co.uk/little-ways-annoy-scandinavian-person/. Det stämmer in så himla bra, vi svenskar skrattade så mycket när vi läste den. Särskilt nummer 2 med skorna är så frustrerande och jag vet inte hur många gånger vi har fått frågan på nummer 16. 
 

17 Little ways to annoy a Scandinavian person

1. Claim that Sweden, Norway and Denmark is all the same

scandinavia900

Scandinavia is Denmark, Sweden and Norway. That’s it. Different countries, different languages, different cultures with some similarities. Finland is sometimes included, but officially, it’s not really Scandinavia.

And no, it’s not because we are small countries, either – you can fit the UK into Scandinavia about five times.

 

2. When you don’t remove your shoes before entering our house

Please-remove-your-shoes

Because we don’t like dirt being dragged all over the house. Except when there’s a party (although, please ask first and never wear heels on our nice wooden floors).

 

3. What? You don’t like COFFEE?

coffee

We drink more coffee than anyone else in the whole world.

We drink tons of it. Strong, delicious filter coffee. And we don’t understand why you can only have one cup a day when our veins are constantly pumping like a bad Basshunter tune.

 

4. Insist Danes are Dutch

danish-vs-dutch

Far, far away. Not even neighbours.

 

5. …and Swedes are Swiss

(wait, Switzerland is next to Norway, right?)

sweden_switzerland

Switzerland is Central Europe. They speak 5 language, none of which are even close to Swedish. Nothing to do with ABBA or Volvo or blondes.

 

6. Enter into a discussion with us about mixer taps versus single taps.

separate-taps-britain

We will win. Even if you fight it. There is no way you can win it.

And don’t start on the carpet in the bathroom…

 

7. Tell a Norwegian that KitKats are better than KvikkLunsj

kvikklunsj

This is such an important point, even though it only really affects Norway. KitKats are so not even close to Kvikklunsj.

 

8. Insist that Eurovision is crap, when we know that it clearly is one of the highlights of the year – alongside Christmas and Midsummer.

TO GO WITH AFP PHOTO "Entertainment-Swed

Without Eurovision, you’d have no songs to dance to at the office party. No Dancing Queen, no Mamma Mia, no Money Money Money. Don’t knock it.

9. Do you have polar bears in Oslo?

nyhavnsicebear copy

Yes, of course we do. And also roaming the streets of Copenhagen.

 

10. When you sing the Swedish Chef song from Muppets.

Just don’t.

 

11. Well, you don’t LOOK Swedish/Norwegian/Danish…

6a00e5521f4a6888340167675cd8fd970b

I don’t? And you don’t look Welsh, either.

 

12. “You’re Swedish? I used to have a Danish girlfriend once…”

Wonderful. Read point one.

 

13. Schedule conference calls at 11 a.m. (our lunchtime)

We have lunch between 11 am and midday if you let us. We just do. Try not to interfere with our weirdness.

 

14. Ask us ‘How are you’ and don’t wait for our answer.

Because, trust us, we WILL answer. In great detail and we don’t understand how to read your polite British nods of evil as we explain about our dodgy knee.

 

15. Be late. We hate lateness. Be on time, every time.

Be_on_time

16. You’re cold? But you’re Scandinavian!

Yes, and we feel cold. Just like you. Our veins are not made of ice, they are filled with hot Basshunter coffee, remember?

 

17. Scandinavian? Do you eat herring, like, all the time?

Every day, all the time, breakfast, lunch and dinner.

Just kidding, we only eat herring for lunch.

How to annoy a Scandi...

2 Läs mer >>

Centennial Park

2 Läs mer >>
Nu är jag mitt inne i slutspurten på terminen här. Nästa vecka är sista veckan i skolan och eftersom jag bara har en riktig final exam som egentligen inte är "riktig" så kan jag se det som att mitt sommarlov börjar nästa torsdag. Det är helt sjukt men jag kommer alltså ha lov i fyra månader!
 
Nu har jag precis skrivit exam i Managing Across Cultures och eftersom jag redan är godkänd i ämnet så pluggade jag bara en timme inför provet. Det var verkligen läskigt att gå och skriva ett prov utan att vara förberedd men definitivt en bra övning i att ordbajsa. Tror faktiskt jag kommer att få godkänt även om jag inte ens behöver det. Systemet är lite annorlunda här så när du har kommit upp i 50% poäng så behöver du bara göra alla resterande uppgifter men inte få godkänt på dem. Nu ska jag och Sofie fira med att gå på fatburner på gymmet och äta go-middag!
 

Exam

2 Läs mer >>
Idag har det varit en riktig "måndags"-måndag. Morgonen började med brandalarm så jag och Sofie fick snällt gå ned sex trappor, vänta på brandbilen och sen gå upp sex trappor igen. Jag fick det jättestressigt till jobbet och det var blåsigt, kallt och riktigt höstväder ute. På jobbet fick jag stå och packa salt i fyra timmar och när jag äntligen kom hem från jobbet och började laga mat så gick brandlarmet igen! Någon hade bränt sin mat på spisen så det var bara att gå ned sex trappor, vänta på brandbilen och sen gå sex trappor upp igen. Brandalarmet där vi bor är så sjukt överkänsligt och vi måste betala 5000kr om vi råkar sätta igång det, helt sjukt. 
 
Som tur är så slutade dagen i alla fall bra. Jag lyckades tillslut hitta tomatpuré i matbutiken (stod helt ologiskt placerat) och lagade Mammas Gudomliga Lasagne. Så jag och Sofie hade en riktigt finmiddag och nu dricker vi lyxthé från mitt jobb.
 

Mammas Gudomliga Lasa...

0 Läs mer >>
Jag har jobbat fredag och lördag så det har inte blivit mycket bloggande i det senaste. Eftersom jag nästan är klar med min skola nu så ska jag jobba lite extra och spara ihop pengar tills jag och Sofie ska ut och resa. Förutom att jobba så har jag hängt med tjejerna, druckit vin och ätit god mat. I går kväll var jag och hälsade på Sofie när hon jobbade och drack öl där och idag har vi hängt på stranden hela dagen. Jag klagar verkligen inte. 
 

Helgen

1 Läs mer >>
Bara för att jag skrev att det är sommar och så himla varmt och härligt här så vände det. Igår var det 10 grader, regn och kraftig vind hela dagen så man fick verkligen höstkänsla. Alla våra airconditions är ändrade från värme till kyla så det var bara att tända ljus och ta fram filtarna igen. Som tur är ska det vända redan nästa vecka. 
 
Efter skolan åkte jag och Sanna in till Bondi Junction och hade en riktig fixar-dag. Vi ordnade våra hälsoförsäkringskort och handlade bra-att-ha-saker. Sen tog vi en spontanklippning för $20 vilket är ungefär 120kr. Helt sjukt vilket kap. Jag har nojjat mig och tänkt att jag måste klippa mig i flera veckor men inte riktigt vågat gå till vilken frisör som helst. Igår fick jag ett ryck och tänkte att det bara var att göra det och jag blev verkligen så nöjd. Jag klickade verkligen med frisören och priset var ju helt sjukt. Frisörena klippte som på rullande band, inget mys eller småprat utan bara klipp,klipp,klipp, klart! Nästa! Haha, så värt. Efter klippningen tog vi en lång kaffe innan jag åkte hem och hade myskväll med mig själv.
 

$20 haircut

2 Läs mer >>
Imorse fick jag ännu mer födelsedagspresenter på posten så nu känns det nästan som om jag har blivit firad i en hel vecka. Söta Joanna hade skickat ett paket fyllt med massa gott och söta hälsningar och sen även ett kort från mamma och pappa. Bästa starten på dagen!
 
I lördags på min riktiga födelsedag så tog ju Sofie med mig på en överraskningsbrunch och jag har helt glömt att lägga upp bilder därifrån. Caféet hette Grandma's Little Bakery och låg gömt som en liten skatt mitt i ett industriområde. Allting var sådär sockersött och maten var jättegod. För att jag inte skulle bli alltför hungrig innan vi åkte dit så fick jag en banantårta till frukost, min absoluta favoritfrukt!
 
 

Grandma's Little Bake...

3 Läs mer >>
Jag hade verkligen världens bästa födelsedagen i lördags när jag fyllde 23 år. Sofie väckte mig med sång och massa presenter och alla mina syskon hade spelat in videoklipp med hälsningar till mig. Jag kände på mig att det skulle bli mitt livs bästa födelsedag och det blev det. På förmiddagen tog Sofie med mig på överraskningsbrunch till ett så himla mysigt och hemtrevligt café. Det var så god mat och vi åt så mycket att vi knappt orkade ta oss hem. Sen åkte vi hem och solade och tog det lugnt på eftermiddagen.
 
På kvällen hade jag födelsedagsfest hemma hos mig och Sofie. Jag hade bjudit in alla mina vänner här i Australien så det blev en blandning av svenskar, australiensare och utbytesstudenter. Även om jag saknade alla er fina därhemma så insåg jag hur fantastiska vänner jag har här. Jag fick så mycket fina presenter och kände mig verkligen firad. Temat för kvällen var Sverige och alkohol och jag hade bakat och förberett under hela veckan. Köttbullarna tog helt klart slut först, och då kan jag tillägga att jag hade gjort ett kilo... 
 
Vid klockan elva blev vi utslängda eftersom det finns 32891891248 olika regler där vi bor men eftersom jag redan hade räknat med det så var vi ändå på väg att gå ut då. Vi dansade hela kvällen och fick även lite oväntat åka party- taxi/buss med massa discoljus och musik. Helt klart en kväll att minnas för livet!
 
Tack världens bästa vänner och familj för alla fina grattishälsningar och presenter. Ni är bäst!

Födelsedagsfest!